piątek, 2 października 2015

BABIE LATO

Jesienne warzywa, owoce i grzyby leśne cudownie inspirują do gotowania. Są wyjątkowo odżywcze i mają bogaty, "skończony" smak. Jak tylko pojawiają się borowiki, śliwki, jabłka i żurawina można wyczarować szybkie i pyszne danie, które nazwałam Babim Latem.



#BorowikiBabieLatoJesienneOwoce

Potrzebujesz:
*rondel
*oliwę z oliwek
*masło opcjonalnie
*kilka borowików
*kilka śliwek węgierek
*jabłko antonówkę lub inne twarde
*garść świeżej żurawiny
*gałązkę świeżego lubczyku i tymianku
*słodką cebulę
*odrobinę sosu sojowego
*sól i świeżo mielony pieprz do smaku
Drobno pokrojoną cebulę dusisz na oliwie z masłem i dodajesz oczyszczone z piasku borowiki (najlepiej suchą szczoteczką). Dodajesz wypestkowane śliwki, plastry jabłka, posiekany lubczyk i tymianek, kilka kropli sosu sojowego i żurawinę. Dusisz krótko na średnim ogniu, podlewając odrobiną gorącej wody. Solisz i pieprzysz do smaku, podajesz z pieczywem lub ziemniakami.
Made with ♥ in Warsaw

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz