czwartek, 4 czerwca 2015

OGÓRKI MAŁOSOLNE Z MUSZTARDOWCEM

Nie wiem które były pierwsze: kiszone czy małosolne? Czy ten kto kisił nie mógł już wytrzymać, czy ten kto robił małosolne przekisił. Grunt, że jedne i drugie są pyszne. Oczywiście każdy ma swój przepis jak zrobić najlepsze. Dzisiaj robimy ogórki małosolne z liśćmi musztardowca.


#OgorkiMalosolneZMusztardowcem

Potrzebujesz:
*duży słój lub gliniany garnek
*talerzyk do przykrycia
*ogórki gruntowe małe
*młody czosnek
*baldachimy kopru
*korzeń chrzanu, opcjonalnie liście chrzanu
*liście musztardowca (do kupienia w gospodarstwie Majlertów)
*listki laurowe
*sól kamienną
*wrzątek
Umyte ogórki układasz ciasno w słoju, dorzucając kilka ząbków czosnku, koper, chrzan, liście musztardowca, listki laurowe. Zalewasz wrzątkiem z solą w proporcjach: łyżka soli na litr wody. Przykrywasz i zostawiasz na dwa, trzy dni.
Made with ♥ in Warsaw



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz