poniedziałek, 1 czerwca 2015

SUROWY CHŁODNIK

Pierwszy gorący dzień czerwcowy i już pojawia się zachcianka na zimny chłodnik. Na początku czerwca warzywa są chrupiące i delikatne, dlatego można spokojnie zrobić tę pyszną zimną zupę na surowo. Pachnące wczesne ogórki małosolne i młode listki buraka sałatkowego doskonale komponują się z koprem, czosnkiem, szczypiorkiem czosnkowym i świeżym majerankiem. Najlepiej smakuje podany na tarasie z ziemniakami w mundurkach.


#SurowyChlodnik#RawColdSoup

Potrzebujesz:
*garnek
*lodówkę lub lód w kostkach
*ogórki małosolne
*listki młodych buraków sałatkowych
*młody czosnek
*koper
*zsiadłe mleko lub kefir lub jogurt naturalny
*sok z buraków (jednodniowy)
*sok z kiszonych ogórków albo żurek albo kiszony barszcz
*sól i pieprz
*szczypiorek czosnkowy lub zwykły drobny
*świeży majeranek
*młode ziemniaki lub jajka
Drobno pokrojone ogórki, listki buraków i pęczek kopru zalewasz sokiem z buraków, żurkiem lub sokiem z kiszonych ogórków i zsiadłym mlekiem lub kefirem. Przyprawiasz wyciśniętym czosnkiem, solą i pieprzem. Chłodzisz w lodówce i podajesz z ugotowanymi w mundurkach ziemniakami lub z jajkami na twardo, posypany szczypiorkiem i majerankiem. W upalne dni dodajesz do wazy z chłodnikiem kostki lodu.
Made with ♥ in Warsaw




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz