czwartek, 4 czerwca 2015

PIECZONA BOTWINA, KALAREPKA, SZPARAGI I CUKINIA Z SOSEM JOGURTOWYM

Chrupiąca młoda botwina doskonale smakuje nie tylko w zupie. Jest równie smaczna, krótko pieczona, w towarzystwie innych sezonowych warzyw, podana z sosem jogurtowo-ziołowym. Idealna na szybki i lekki posiłek wiosenny.



#PieczonaBotwinaSzparagiCukiniaKalarepka

Potrzebujesz:
*piekarnik
*naczynie żaroodporne
*botwinę ze sporymi buraczkami
*młodą kalarepkę
*młodą okrągłą cukinię
*zielone szparagi 
*jogurt naturalny bio
*ser mascarpone opcjonalnie
*koper
*kwiaty szczypiorku
*młody czosnek
*świeże oregano lub inne sezonowe świeże zioła
*oliwę z oliwek
*sól i pieprz
Układasz w naczyniu żaroodpornym, wysmarowanym oliwą, umytą botwinę w całości, połamane szparagi, przekrojone na pół cukinie i pokrojone na ćwiartki kalarepki. Zapiekasz w 180stC przez 15-20 min. 
Sos jogurtowo-ziołowy:
Mieszasz jogurt z poszatkowanym koprem, listkami oregano, kwiatami szczypiorku i rozgniecionym czosnkiem. Jeśli lubisz bardziej gęstą i treściwą konsystencję, dodajesz odrobinę sera mascarpone.
Podajesz gorące warzywa z zimnym sosem.
Jeśli dzisiaj grillujesz, to spróbuj zrobić to samo na grillu.
Made with ♥ in Warsaw



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz