sobota, 16 maja 2015

NALEŚNIKI OWSIANE Z MŁODYM SZPINAKIEM I BRYNDZĄ

Sąsiedzkie gotowanie i podjadanie, to obok oglądania filmów i wspólnych wypraw na zieloną trawkę, najlepsza forma socjalizacji. Powstają wtedy spontanicznie najlepsze przepisy kulinarne. Tak właśnie było z naleśnikami owsianymi z młodym szpinakiem i bryndzą. Sąsiad nasmażył całą furę, podczas naszego slowjoggingowego damskiego treningu. A potem już tylko szybki szpinak i kolacja gotowa!



#NalesnikiOwsianeZeSzpinakiemIBryndza

Potrzebujesz:
*patelnię 
*trzepaczkę
*tarkę
*mąkę owsianą
*mleko (do wyboru krowie lub owsiane)
*jajka
*masło lub oliwę
*szpinak
*młody czosnek
*curry
*młodą cebulkę
*bryndzę lub bundz
*opcjonalnie pomidory malinowe, szczypior czosnkowy i winegret
Ciasto z parteru:
Mąkę owsianą mieszasz trzepaczką z mlekiem, jajkami i stopionym masłem lub oliwą. Tajemnicą pysznych naleśników sąsiada jest ilość jajek dodawanych do ciasta. Musi być dużo - co najmniej trzy! Smażysz cienkie rumiane naleśniki.
Farsz z pierwszego piętra:
Dusisz na maśle lub oliwie cebulkę i czosnek z przyprawą curry. Dodajesz liście szpinaku i zostawiasz chwilę pod przykryciem. Bryndzę kruszysz, albo ścierasz bundz na grubej tarce.
Podajesz szpinak zawinięty w naleśnika z odrobiną bryndzy lub bundzu. Opcjonalnie dekorujesz sałatką z malinowych pomidorów pokrojonych w kostkę ze szczypiorem czosnkowym i winegretem.
Made with ♥ in Warsaw



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz