poniedziałek, 4 maja 2015

TOPINAMBUR DUSZONY

Mało znana w Polsce bulwa, topinambur, słonecznik bulwiasty, przez Anglików nazywany jerozolimskim karczochem ze względu na swój oryginalny smak. Doskonałe źródło inuliny, cennego prebiotyku odżywiającego florę bakteryjną jelit, krzemionki koloidalnej idealnej na włosy, skórę i paznokcie oraz żelaza. Można przyrządzać na różne sposoby, dobrze smakuje duszony na maśle z czosnkiem i liściem laurowym.


#TopinamburDuszony

Potrzebujesz:
*patelnię z pokrywką
*topinambur
*masło
*czosnek
*liście laurowe (najlepiej świeże jeszcze zielone)
*sól morską
*świeżo mielony pieprz
Obierasz bulwy i kroisz na mniejsze kawałki. Wrzucasz topinambur na rozpuszczone masło, dodajesz obrane ząbki czosnku i kilka liści laurowych. Rumienisz bulwy ze wszystkich stron i redukujesz ogień. Dusisz dalej pod przykryciem do miękkości około 20 minut. Podajesz oprószone solą i pieprzem.
Made with ♥ in Warsaw



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz