niedziela, 24 maja 2015

KASZA JAGLANA Z CUKINIĄ I MIĘTĄ

Kasza jaglana w roli głównej może jeszcze zaskoczyć innym smakiem. Dzisiaj robimy kaszę z cukinią i świeżą miętą. Najważniejsze, żeby kasza była dobrej jakości, żółta i sypka po ugotowaniu. Najlepsze kasze kupuje się na wagę na bazarkach i targowiskach. Kasza jaglana gierczycka wpisana jest na listę produktów tradycyjnych. Szczęśliwie istnieją hodowle zachowawcze gierczyckiego prosa i miejmy nadzieje, że nie grozi im GMO. Smakuje niezmiennie doskonale, jest bezglutenowa, z małą ilością skrobi i przewagą łatwo przyswajalnego białka. 


#JaglankaMietowa

Potrzebujesz:
*garnek
*patelnię
*kaszę jaglaną
*cukinię
*cebulę
*masło
*świeżą miętę
*ser opcjonalnie (kozi, bryndza, feta, twaróg)
Gotujesz kaszę jaglaną na sypko, przepis znajdziesz tutaj. Dusisz na maśle drobno pokrojoną cebulę i cukinię. Dodajesz warzywa do ugotowanej, jeszcze ciepłej kaszy i mieszasz z dużą ilością świeżych liści mięty. Jeśli jesz nabiał, to dodajesz jeszcze ulubiony ser (twarogowy, owczy lub kozi).
Made with ♥ in Warsaw

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz