poniedziałek, 6 kwietnia 2015

MAZUREK CZEKOLADOWO MARCEPANOWY NA GRYCZANYM SPODZIE

Podczas świątecznych spotkań nie może zabraknąć mazurków. A już najlepiej jak spotykają się mazurki z różnych kuchni na jednym stole. Mój tegoroczny mazurek miał być metafizyczny, opisujący pierwotne i odmienne siły, które wzajemnie się uzupełniają. Gryczany spód pokryty masą marcepanową i czekoladową doskonale się sprawdził.


#MazurekCzekoladowoMarcepanowy

Potrzebujesz:
*formę 
*blender
*mały garnek
*mąkę gryczaną
*jajka
*masło
*cukier trzcinowy
*migdały
*kakao
*amaretto 
Spód gryczany:
Dwa żółtka rozetrzyj mikserem z cukrem trzcinowym (nie więcej niż pół szklanki na szklankę mąki). Dodaj mąkę gryczaną i pokrojone masło (pół kostki na szklankę mąki), połącz wszystko szybko, dodając jeszcze dwie łyżki zimnej wody. Uformuj kulę z ciasta i chłodź przez godzinę w lodówce. Schłodzone ciasto wyłóż lekko ugniatając palcami na formę (najlepiej wyłożoną papierem do pieczenia). Wałeczkami z pozostałego ciasta uformuj ranty i dekoracje. Piecz w 180stC przez około 30 minut.
Masa marcepanowa:
Migdały sparz wrzątkiem i obierz. Zmiksuj z dowolnym słodem albo cukrem trzcinowym zmielonym na puder. Dodaj odrobinę amaretto dla aromatu.
Masa czekoladowa:
Rozpuść masło z odrobiną wody w małym garnku, dodaj cukier trzcinowy i dużo kakao. Jeśli jest za gęsta dodaj jeszcze wody. Wystudź i dekoruj ciasto.
Made with  in Warsaw



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz