środa, 29 kwietnia 2015

SZPARAGI DUSZONE NA MAŚLE

Sezon na szparagi już się rozpoczął! Cudowne, kruche, zielone łodyżki zakończone lekko fioletowymi główkami są pierwszym pojawiającym się wiosną warzywem uprawianym naturalnie. Na smak szparagów ma wpływ przede wszystkim ich świeżość, dlatego tak cenimy zbierane o poranku szparagi uprawiane w gospodarstwie Ludwika Majlerta. Jeszcze tego samego dnia lądują na naszych talerzach, duszone na maśle, w towarzystwie sałaty z młodych liści i pędów.



#SzparagiNaMasle

Potrzebujesz:
Na duszone szparagi
*patelnię
*świeże zielone szparagi
*czosnek
*cytrynę
*świeże masło
*sól
Umyj szparagi i odłam ich twarde końcówki. Zwykle miejsce w którym naturalnie pękają jest najbardziej odpowiednie. Rozpuść masło, dodaj drobno pokrojony czosnek i odrobinę soku z cytryny. Na masło wrzuć szparagi i duś pod przykryciem przez kilka minut, aż lekko zmiękną. Podawaj chrupiące w towarzystwie sałaty.
Na sałatę:
*młode pędy jarmużu
*liście botwiny
*młode listki szpinaku
*młodą rukolę
*cytrynę
*oliwę z oliwek
*sól
*melasę z winogron lub inny słód
Umyte liście i pędy polej dressingiem z oliwy z oliwek, soku cytryny, soli i melasy z winogron. Dressing najwygodniej przygotowuje się w słoiku, potrząsając nim energicznie do uzyskania jednolitej konsystencji.
Made with ♥ in Warsaw




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz