niedziela, 12 kwietnia 2015

WARZYWNE CURRY Z MLEKIEM KOKOSOWYM

Proste i bardzo smaczne danie o łagodnym smaku z wyraźną nutą orientalnych aromatów. Curry warzywne na mleku kokosowym jest ostatnio ulubionym daniem wszystkich domowników. Podawane z makaronem z brązowego ryżu z dodatkiem tapioki i zielonej herbaty zadowala delikatne podniebienia gości. Podczas wykwintnej kolacji świetnie się sprawdza w duecie z różowym winem. 


#CurryWarzywneNaMlekuKokosowym

Potrzebujesz:
*garnek lub rondel
*garnek na ryż lub makaron
*dowolne warzywa (marchew, ziemniak, batat, pietruszka, kalafior, brokuł, groszek, fasolka)
*czerwoną cebulę
*czosnek
*olej kokosowy Chi
*mleko kokosowe (całkiem niezłe wietnamskie w kartonie Aroy-D)
*ulubioną pastę curry (świetnie smakuje tajska czerwona)
*liść kafiru
*świeżą kolendrę
*ryż lub makaron (np. makaron z tapioką i zieloną herbatą House of Asia)
Drobno pokrojoną cebulę, ząbek czosnku i niewielką ilość pasty curry dusisz krótko na łyżce oleju kokosowego. Pokrojone w plastry twarde warzywa marchewki, pietruszki (ewentualnie ziemniaki lub batat) wrzucasz w pierwszej kolejności i krótko podsmażasz. Zalewasz wszystko mlekiem kokosowym i dodajesz liść kafiru o lekko cytrynowym aromacie i dalej dusisz. Kiedy warzywa lekko zmiękną dodajesz różyczki brokuła (lub kalafiora) i zielony groszek lub fasolkę. Po chwili zdejmujesz z ognia i od razu podajesz z równolegle ugotowanym ryżem, albo makaronem ryżowym. Dekorujesz dużą ilością aromatycznej zielonej kolendry.
Made with ♥ in Warsaw






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz