poniedziałek, 20 kwietnia 2015

PIECZONE BATATY I WARZYWA NA PARZE

Karotenoidy czyli naturalne przeciwutleniacze, główne źródło dietetyczne witaminy A u człowieka, znajdziesz w pomarańczowych, żółtych, czerwonych i zielonych warzywach i owocach. Ugotowane na parze al dente zachowują swoje nieocenione właściwości. Bataty, zielony kalafior, groszek i natka pietruszki na jednym talerzu to retinolowa torpeda przeciwstarzeniowa.



#WarzywaPelnaPara

Potrzebujesz:
*naczynie żaroodporne
*garnek do gotowania na parze
*bataty
*korzeń pietruszki
*natka Pietruszki
*zielony kalafior
*groszek zielony
*parmezan
*masło bio
*sól i pieprz
Obierz bataty i pokrój w grube plastry, ułóż w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym masłem i upiecz do miękkości. W garnku ugotuj na parze pozostałe warzywa, zaczynasz od najtwardszych pietruszek pokrojonych w plasterki i dokładasz różyczki kalafiora i na końcu groszek. Ułóż je na talerzu z kawałekiem świeżego masła, posyp tartym parmezanem, solą i pieprzem.
Made with ♥ in Warsaw

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz