poniedziałek, 16 lutego 2015

CURRY DYNIOWE Z BOBEM

Curry to mój ulubiony zimowy sposób na warzywa. Podane jako ciepła kolacja cudownie pachną i rozgrzewają. Słodka dynia nawilża i odżywia, nawet po uduszeniu jest świetnym źródłem prowitaminy A. Lekko słony bób wzmacnia kości i kumuluje energię, jest bogaty w białko i kwas foliowy. Tworzą piękny duet kolorystyczny na przekór szarości zza okien. 



#CurryDyniaBob

Potrzebujesz:
*patelnię
*mały garnek
*dynię (np. muscat de provance, jest karbowana, a miąższ intensywnie pomarańczowy)
*marchew
*kawałek pora
*bób (zimą używam mrożony)
*masło
*hinduski curry powder
*odrobina morskiej soli
Na roztopionym maśle dusimy najpierw drobno pokrojonego pora i mieszankę curry. Dodajemy marchew pokrojoną w plastry i dynię pokrojoną w kostkę. Dusimy dalej na małym ogniu pod przykryciem do miękkości, podlewając ewentualnie odrobiną wody. Oddzielnie gotujemy w osolonej wodzie bób. Odcedzamy go i obieramy ze skórek. Podajemy curry dyniowe udekorowane zielonym bobem.
Made with  in Warsaw



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz