Zielone herbaty mieszano przed parzeniem z prażonym owsem albo ryżem ze względów ekonomicznych. Dzisiaj Genmaicha jest jedną z ulubionych herbat japońskich, podawana jako wyrafinowany napój do popijania sushi. Cenisz jej smak, ale nie lubisz ceny? Możesz zrobić ją w domu samodzielnie. Przetestowałam kilka przepisów i mam już swój sposób na popcorn tea!
#PopcornTeaD.I.Y.
Potrzebujesz:
*patelnię z grubym dnem
*ryż okrągły słodki lub ryż do sushi
*herbatę zieloną Sencha lub Bancha
Zalewasz ryż wodą na dwie godziny. Odcedzasz i suszysz. Suchy ryż wrzucasz na patelnię i prażysz na niezbyt dużym ogniu (na mojej elektrycznej 6), poruszając od czasu do czasu patelnią. Gotowy ryż ma kolor karmelowo-złoty. Mieszasz ryż z herbatą, ja lubię proporcje pół na pół, i parzysz jak zwykle zieloną herbatę. Można wzbogacić smak i kolor, dodając do mieszanki odrobinę pudru z herbaty Matcha.
Made with ♥ in Warsaw
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz