czwartek, 22 stycznia 2015

JAJECZNICA Z CUKINIĄ

Uwielbiam jajka. Najbardziej te na miękko o poranku z żółtkiem w połowie płynnym, lekko osolonym. Podobno jajko ugotowane w skorupce jest niezwykle odżywcze, znacznie bardziej od tego wbijanego do omleta, frittaty czy smakowitej tortilli. No cóż, może jej daleko do ideału, ale robi się na jednej nodze, jajecznicę z cukinią, podaną na grzance.




#JajecznicaZielona

Potrzebujesz:
*patelnię
*toster lub piekarnik
*oliwę lub masło
*cebulę
*cukinię
*jajka 
*chleb razowy
*pietruszkę zieloną
*sól
*pieprz
Przygotowujesz odpowiednią ilość grzanek w piekarniku lub tosterze. Na patelni rumienisz na rozgrzanej oliwie lub maśle, drobno poszatkowaną cebulę i poszatkowaną cukinię ze skórką. Wbijasz jajka, ścinasz białko, a potem lekko mieszasz całość. Wsypujesz posiekaną pietruszkę, pieprzysz i solisz do smaku. Podajesz na gorącej razowej grzance.
Made with  in Warsaw



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz