Pasztety roślinne są bardzo łatwe do przygotowania i szybko znikają ze stołu. Nadają się do nich wszystkie strączkowe i kasze. Podaję je z ulubionymi dodatkami, jak grzybki marynowane, sos chrzanowy lub ćwikła. Tym razem zostało dużo kaszy jaglanej ze śniadania i rzucił mi się groch w oczy. Zaimprowizowałam!
#PasztetGrochowoJaglany
Potrzebujesz:
*garnek
*blender
*formę
*piekarnik
*groch łuskany
*kaszę jaglaną
*masło
*jajko
*orzechy nerkowca
*kumin
*zielona pietruszka
*sól
*pieprz
*sos sojowy
*ocet winny
Gotujesz wypłukany groch i oddzielnie wypłukaną kaszę. Blendujesz z dodatkiem dużej ilości masła. Dodajesz posiekany pęczek natki pietruszki. Prażysz pokruszone orzechy nerkowca i dodajesz do masy. Przyprawiasz dużą ilością kuminu, soli i pieprzu. Jeśli lubisz to dodajesz sos sojowy i ocet winny.
Przekładasz do formy wysmarowanej masłem i pieczesz 40 min w 180stC.
Świetny jest zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Made with ♥ in Warsaw
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz