poniedziałek, 26 stycznia 2015

TARTA JABŁKOWO RÓŻANA

Dojrzały orkisz zawiera dużo kwasu krzemowego, który jest cenny dla skóry, włosów i paznokci. Mimo obecności glutenu, jest bardzo dobrze tolerowany przez bezglutenowców. Kruchą tartę orkiszową można zatem jeść dla urody. Przykryta kołderką z jabłek i róży, doskonale pasuje do popołudniowej zielonej herbaty.



#TartaJablkoRoza

Potrzebujesz:
*mikser
*formę
*piekarnik
*mąkę orkiszową
*masło
*jajko
*cukier brązowy
*jabłka
*konfiturę lub sok z róży
Szybki patent na kruchy spód. Miksujesz mąkę, cukier, masło i jajko. Wyjmujesz ciasto na blat i ugniatasz jeszcze chwilę. Chowasz do lodówki na 30 min. Obierasz i ścierasz na tarce jabłka. Smażysz z odrobiną cukru. Po odparowaniu, dodajesz konfiturę lub sok z róży. Ciasto wykładasz do formy wysmarowanej masłem. Na wierzchu rozścielasz kołderkę z jabłek i róży. Pieczesz 50 min w 180stC. Możesz udekorować płatkami róż, albo owocami z nalewki. Na mojej poukładałam przed pieczeniem śliwki z jesiennej ratafii.
Made with  in Warsaw



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz