środa, 14 stycznia 2015

PASZTET DO SZKOLNEGO PLECAKA

Dzieci, które nie jadają pop-kanapek szkolnych z białej bułki i szynki, wymagają kreatywności w kuchni. Zimą szczególnie! Potrzeba  zaowocowała pasztetowym ludzikiem z kaszy gryczanej i żółtego grochu. Łagodny smak i zwarta konsystencja nadają się do szkolnych plecaków. Chociaż moja prawie dorosła córka wolałaby pewnie kanapki z hajsem ;)





#PanPasztet

Potrzebujesz:
*blender
*piekarnik
*silikonowe foremki w dowolnym kształcie
*kasza gryczana
*groch łuskany
*sok pomidorowy litrowy
*cebula
*czosnek
*jajka
*masło
*sezam prażony
*bulion warzywny
*świeży imbir
*gałka muszkatołowa
*oregano
*pieprz
*sos sojowy
*sól
Kaszę gryczaną ugotuj jak zwykle, z tą różnicą, że zamiast wody dodasz sok pomidorowy. Groch ugotuj do miękkości, a cebulę i czosnek drobno pokrój i zrumień na maśle. Zmiksuj wszystko z dodatkiem dużej ilości masła, jajek, sezamu i przypraw na gęstą gładką pastę. Dozując bulion i sos sojowy uzyskasz właściwą konsystencję. Nie obawiaj się doprawiać i dosalać intensywnie, bo pasztety mają to do siebie, że ich smak blednie po upieczeniu. Przełóż masę do foremek i wstaw na 40 min do piekarnika nagrzanego do 180stC. Schłodzony spakuj do śniadaniówki, świetnie smakuje z chrupiącą czerwoną papryką.
Made with  in Warsaw



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz