niedziela, 11 stycznia 2015

GRUSZKA MIŁOŚCI

Polsko-zimowa wersja gruszki miłości, czyli oberżyny zwanej bakłażanem, indyjski dahl i raita z szarej renety. Orientalne zapachy rozgrzeją zmarzniętych domowników!





#LubieCurry

Potrzebujesz:
*garnek
*piekarnik
*moździerz
*czerwoną soczewicę
*oberżynę
*pulpę pomidorową
*cebulę
*czosnek
*kilka kropel cytryny
*przyprawy: nasiona kuminu i kolendry, świeży imbir, chilli, curry powder, cynamon
*sól
*jogurt naturalny
* szczypior
Zagotowujesz wypłukaną soczewicę i odcedzasz. Na oliwie z oliwek podgrzewasz 30 sek rozgnieciony kumin i kolendrę. Dodajesz cebulę pokrojoną w piórka i rumienisz. Doprawiasz rozgniecionym czosnkiem, startym imbirem, odrobiną chilli oraz ulubionym curry powder. Po 3 min dodajesz pomidorową pulpę i podgrzewasz. Do sosu wrzucasz soczewicę, cynamon i zalewasz wodą. Doprowadzasz do wrzenia i minimalizujesz ogień, po 15 minutach możesz dosolić i wcisnąć sok cytrynowy.
W tym czasie pieczesz w 180stC gruszkę miłości, pokrojoną w plastry i nawilżoną oliwą z oliwek zmieszaną z sokiem z cytryny. Przygotowujesz raitę z drobno pokrojonego jabłka, roztartego kuminu, soku z cytryny, odrobiny soli, świeżego imbiru, jogurtu naturalnego i posiekanego szczypioru.  Na talerzu układasz: plaster oberżyny, soczewicowy dahl, plaster oberżyny i na wierzchu raita.
बॉन एपेतीत Made with in Warsaw




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz